Den nemme have

Haven skal være et fristed, hvor du kan slappe af og hygge dig.

Men jeg synes også, at en have skal være smuk og frodig. Sådan en herlig oase med fuglesang, sommerfugle og skønne blomster.

Personligt gider jeg ikke at knokle med hakkejern og lugeklo i timevis. Jeg vil allerhelst sidde i en magelig stol med en kat på maven og nyde livet.

Jeg bryder mig bestemt ikke om ukrudt … nå jo, en del af Vorherres vilde blomster er velkomne i min have, men der skal være en fin balance mellem natur og kultur. Det giver også den største biodiversitet samt en dejlig atmosfære af nærvær og æstetik.Nedenfor får du 7 tips til den nemme og frodige have.

Del haven op i rum


En åben have kan være utrolig flot, men hvis du deler haven op i mindre rum, opstår der en helt anden hygge og ro.


Når haven er delt op i mindre rum, er den også lettere at holde. Du behøver nemlig ikke give alle rummene topprioritet, men kan nøjes med at kæle for rummene nærmest huset.

I de andre haverum kan børnene fx boltre sig eller du kan lave en ugenert og helt privat plads til sjove forsøg og eksperimenter.

Min egen køkkenhave holder til bag et plankeværk, der er dækket af tornfrie brombær. I perioder ser den lidt usoigneret ud, og så er det jo rart, at den er gemt lidt af vejen ;-)


Frugtbuske er geniale som rumdelere. De skal ikke klippes og giver desuden masser af dejlige bær. Solbær og ribs bliver højst halvanden meter høje, og hvis du vil have noget større og bredere, er storfrugtet hyld og hassel perfekte.

Plant buske

Buske kan blomstre lige så flot som stauder og er betydelig lettere at passe.

Hvis du skeler til blomstringstiden, kan du glæde dig over skønne farver lige fra det tidligste forår til langt hen på efteråret, hvor mange buske står med rødt og orange løv.

Plant buskene i bede og klynger eller brug dem som uklippede hække. Jo flere buske du har, jo lettere er haven at passe.

Lave og tætte buske som fx spiræa, perikon, potentil og buksbom dækker jorden, så du ikke behøver at luge under dem.Højere buske som snebolle og dronningebusk (foto) samt uægte jasmin, forsytia, stjernetop, guldregn, japansk kvæde og syren har brug for lidt bunddække om fødderne for at holde ukrudtet stangen.

Et smukt staudebed

Nogle stauder trives bedst i sandet jord, andre foretrækker lerjord. Nogle vil have sol og varme mens andre har det bedst i skyggen. Nogle vil stå tørt, andre kræver masser af vand osv.

Havens forhold og staudernes vækstkrav skal helst passe sammen. Jo flere behov en plante får dækket, jo bedre vil den trives. Sådan er det såmænd også med mennesker ;-)

Der er også forskel på, hvor meget stauderne breder sig. Nogle sætter lange rodskud, smider frø overalt og bruger i det hele taget albuerne, mens andre bliver stående pænt og stille, hvor de blev sat.Den hvide sporebaldrian og den blå storkenæb på fotoet hører til de robuste stauder, der breder sig. Pæonen bliver derimod stående pænt på sin plads – år efter år efter år :-)

Drop hakkejernet

Hvis du ikke selv dækker jorden med planter, så vil ukrudtet lynhurtigt sørge for, at det bliver gjort.
Hvis du bruger planter, der danner tætte tæpper eller tuer, vil ukrudtet ikke få lys og luft nok til at kunne spire og vokse. Og så slipper du for en masse besværligt lugearbejde.Vinterglans (til højre) og violer (til venstre) hører til de lave og gode bunddækkeplanter. Den ensidige klokke regnes derimod for at være ukrudt, men jeg synes, den er sød at se på. Så i stedet for at bekrige den, glæder jeg mig over, at den både er køn og hårdfør.

Hosta, lammeøre, lungeurt, vinca, kærminde, løvefod, kæmpestenbræk, storkenæb og bispehue fungerer også fint som lavt bunddække, og hvis du har brug for nogle højere planter til at dække et areal, kan du altid regne med storkonval i skyggen og hvid fredløs i solen.

Gå en tur i haven

En have bliver meget mere spændende, hvis du kan gå en tur i den. Den bliver også meget lettere at passe, for det tager jo ikke nær så lang tid at slå et par stier som en hel græsplæne.

Lad stierne slynge sig langs havens skel og plant den midterste del af haven til med buske og bunddækkende planter. På den måde vil haven på én og samme tid virke både større og mere intim.


Afhængig af havens størrelse kan du plante buske og bunddækkende planter i en eller flere klynger og lade stierne sno sig rundt om dem i ottetaller og slangegange.

I min have vokser der bla forglemmigej, akelejer, bregner og dagliljer langs stierne.

Lad fuglene hjælpe

Fuglene er vore venner. De snupper en masse ukrudtsfrø, som kommer flyvende med vinden, og de holder styr på larver, skadedyr, snegle og irriterende kryb.

En redefuld musvitunger sætter 10.000 larver til livs, og forsøg i økologiske æbleplantager har vist, at blåmejser og musvitter fjerner omkring 95 % af æblevikler-larverne.


Stæren er vild med stankelbenslarver, som ellers nok kan ødelægge en græsplæne, og selvom solsorten forgriber sig på nogle af vores jordbær, så æder den også et utal af skadelige insekter.

Du kan trække flere fugle til ved at fodre om vinteren og sætte redekasser op. Plant også et par tætte buske og vent med at klippe hækken, til fugleungerne er fløjet fra reden sidst i juli.

Slap af i haven

Det er dejligt at sidde på terrassen og kigge ud over haven, men prøv også at sætte et par bænke rundt om i haven og brug dem flittigt.

Det er hyggeligt at sidde under et skyggefuldt træ eller slappe af på en frønnet bænk mellem havens blomster.

Blodtrykket daler, når du opholder dig i grønne og naturlige omgivelser.
Grønne planter påvirker også vores mentale tilstand positivt. Farver består af frekvenser og bølgelængder, og grønt skaber ro og harmoni i både krop og sind.

Hvis du føler dig træt og stresset, kan en halv time i grønne omgivelser udrette små mirakler.
Prøv selv :-)