torsdag den 7. februar 2019

MARIE KONDO I HAVEN


I nogle haver føler man sig velkommen allerede ved havelågen – andre steder har man slet ikke lyst til at gå ind. Og så er der selvfølgelig alle de mange haver, hvor der er rart at være, men som alligevel ikke efterlader det store indtryk.

Velkommen 👍😊

Måske synes du, at det er ligegyldigt, om dine gæster er begejstrede for haven eller ej. Men … hvis andre ikke har vild lyst til at slå sig ned på terrassen eller gå en tur mellem træer, buske og blomster, så har du nok heller ikke selv. Og det er da et nummer for ærgerligt. Hvorfor dog have alt det bøvl med at slå græs, luge ukrudt og klippe hæk, hvis du ikke også bruger haven til en masse hyggelige ting.

Skab en dejlig oase


Det er faktisk temmelig let at skabe en skøn oase, hvor hele familien samt venner og bekendte vil nyde at opholde sig. Det handler egentlig bare om at følge et par ganske enkle spilleregler.

Først og fremmest: RYD OP! Ikke bare i alt det, der flyder rundt om i haven, men også i alle de skravlede planter, som mistrives.

Og hej! Her må jeg hellere skynde mig at tilføje, at når jeg taler om rod, så tænker jeg på plastiklegetøj, murbrokker fra tidligere ombygninger, gamle havemøbler, kasserede urtepotter osv, som har det med at samle sig på sære steder i haven. Grenbunker, kvas og ukrudtshjørner er derimod ikke rod. Det er små tiltrængte biotoper for naturen 💓💓💓 

For mange krukker kan ganske vist skabe visuelt rod.
Men generelt er krukker geniale. Fx når en grim varmepumpe skal skjules
Hvis du følger lidt med på Netflix, så har du sikkert set Marie Kondo og hørt en hel del om, at ting skal give glæde. Det skal planter og haven også. Og sunde planter, der trives, giver generelt mere glæde end skravlede planter, der mistrives.

Jeg vil dog vove at gå lidt på kompromis med Marie Kondos principper. For selvom en sund og kraftig plante ikke står på din top 10-liste over yndlingsblomster og buske, bør du beholde den. Den er nemlig med til at gøre haven frodig. Og frodighed er første skridt på vejen til en hyggelig have. Desuden er det nemt at passe en plante, som er sund og rask og i god vækst. Den kræver ikke ekstra vand og gødning i tide og utide – og i løbet af et par år kan den faktisk dække et ganske pænt areal, som du så slipper for at skulle luge.

Hvis planten er lidt for ordinær efter din smag, kan du jo sætte en smuk blomst eller andet blikfang foran den. Ligesom jeg har sat en smuk klatrerose sammen med en vild kaprifolie, der dækker mit flethegn. Flethegnet er grimt men praktisk. Kaprifolien er frodig men lidt småkedelig, bortset fra blomstringsperioden, hvor den dufter underskønt. Men takket være den lyserøde rose, som jeg elsker højt, oser stedet pludselig af romantik og skønhed det meste af sommeren.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar