mandag den 2. januar 2017

Krukker til roser

Jeg bliver tit spurgt om, hvorfor mine rosenkrukker er så store. Mon ikke det her foto giver svar ;-) ;-)

En rose blandt roser - Josefine slikker nytårssol
Nå, spøg til side :-) Selvfølgelig skal kattene have gode siddepladser, men grunden til at mine roser er plantet i store krukker handler primært om, at rodnet og jordvolumen skal passe sammen – og at jorden hverken må blive for våd, for tør, for varm eller for kold.

Står roserne i mindre krukker, så tørrer jorden nemt ud, og der skal vandes rigtig tit. Det gider jeg ikke. Desuden vil temperaturen i krukken svinge meget. Der mangler – om jeg så må sige – en passende isolering rundt om rosernes rødder.

Sommer på gårdspladsen
Jeg har plantet tre roser i hver krukke. Så passer rodnet og jordvolumen nemlig fint sammen. Hvis der er færre roser i krukken, så fylder rodnettet for lidt, og den naturlige balance mellem jordens fugt og rodnettets sugeevne bliver skæv. Det resulterer oftest i, at jorden er konstant fugtig og rødderne ender med at rådne.

Roserne står ude året rundt


Mine krukkede roser står ude året rundt. De første par år slæbte jeg omhyggeligt krukkerne ind i den gamle, tomme stald til overvintring. Det var virkelig et mas, og roserne blev i øvrigt totalt forvirrede. Selvom der var rimelig dunkelt og køligt i stalden, så nægtede de at tabe bladene. Flere af dem fortsatte ligefrem med at sætte nye skud. Og et par begyndte endda at blomstre midt i februar.

Så de tre foregående vintre har roserne stået udendørs, og det har fungeret fint. Jeg er såmænd også holdt op med at stikke gran ned mellem grenene, for det gav for meget fugt rundt om rosernes ”ankler” (podested og rodhals). Det så ellers vældig flot og julehyggeligt ud med de store granduske i krukkerne.
Har du også lyst til at have roser i krukker, så kan du sikkert være heldig at finde nogle billige krukker netop nu. Jeg har i alt fald set krukker til halv pris hos flere planteskoler … ingen nævnt, ingen glemt … dette er nemlig ikke en reklameside :-) Men til gengæld skal jeg da lige huske at fortælle, at mine krukker er cirka 40 centimeter høje - og de har en indvendig diameter på 35-45 centimeter.

4 kommentarer:

 1. Rigtig godt indlæg!
  Jeg troede ikke at der kunne stå tre roser sammen i krukke. Jeg har to roser i hver sin store olietønde. Tror du at jeg kan sætte nogen flere roser i hver?
  Og hvor meget gøder du dem?
  Tak for dine super gode råd Inge :)
  Kh Vibeke

  SvarSlet
 2. Hej Vibeke :-)
  Du kan sagtens have flere roser i hver tønde. Hvis det er store tønder med en diameter på 50 cm eller mere kan du sikkert have 4-5 roser afhængig af sort. Jeg blander lidt, så der både er høje, slanke og lave, brede roser i hver krukke.
  Jeg gøder lidt men tit. Cirka en gang om måneden fra april til september.
  KH og godt nytår :-)

  SvarSlet
 3. Dejligt indlæg, havde egenltig lidt droppet roser... måske skal jeg overveje igen ... hat du tips til gode sorter ?

  SvarSlet
 4. Jeg har de bedste erfaringer med storblomstrede roser ... måske fordi det er mine yndlinge ;-) ... men buketroser og bunddækkeroser trives også fint i krukker. De engelske roser driller mig derimod lidt, men jeg har da et par stykker, som har været med lige fra starten i 2012 (bla Pilgrim og Princess Margaretha)

  SvarSlet