onsdag den 23. februar 2011

Vælg med hjertet

Fornylig spurgte en af mine venner mig om, hvilke roser hun skulle plante i sin have. Jeg må desværre indrømme, at jeg blev hende svar skyldig.


Dronning Margrethe

Der findes ufattelig mange vidunderlige roser, og der kommer hele tiden nye til. Der er høje og lave roser. Buskede roser, storblomstrede roser, slyngroser, buketroser, vilde roser, engelske roser, miniroser, historiske roser. Nogle dufter, mange remonterer, flertallet stikker og river!

Og så er der farverne. Selv det trænede øje kan have svært ved at se forskel på de fine nuancer, og desuden er der jo forskel på øjnene, der ser. Vi opfatter som bekendt ikke farver helt ens.

Undertiden ændrer rosen også kulør. Da jeg i sin tid plantede den skønt duftende Prinsesse Alexandra, lyste hun nærmest violet. I dag er hun blot almindelig pink – men selvfølgelig også kun grevinde. Sådan kan både roser og kærligheden overraske.

Prinsesse Alexandra

Dybest set afhænger succes med roser i langt højere grad af jordbund, voksested og pasning end af sorter, arter og slægter. Selv den smukkeste og mest omhyggeligt udvalgte rose vil mistrives, hvis den ikke får rigeligt med sol, gødning og vand - samt masser af kærlighed.

Derfor gav jeg min ven et svar, som hun vist ikke blev særlig begejstret for. Jeg foreslog hende at vælge med hjertet!

 Pernille Poulsen og og ukendt ridder

Når jeg tøver med at anbefale en rose, så handler det nemlig om kærlighed. Roser er og bliver nogle krævende og lunefulde skabninger, som skal vandes, gødes og pusles om i tide og utide – og så stikker de bare som tak. Hvis man ikke elsker dem højt, så gider man simpelthen ikke finde sig i deres nykker år efter år efter år. Og så ender selv det smukkest anlagte og omhyggeligt planlagte rosenbed som en samling strittende grene med alt for få og små blomster.

Friesia

At være ny rosendyrker kan næsten sammenlignes med at være teenager. Der er godt at lytte lidt til fars og mors (læs eksperternes) råd - men man slipper nu sjældent for at kysse nogle stykker i sin søgen efter den bedste.

I kærlighedslivet ender vi forhåbentlig med at finde den eneste ene. I rosenbedet er det derimod godt at have et vist udvalg. Der er nemlig intet, der varer evigt, og roser har det med at bukke under for frost og kulde. Er der 5 ens roser i bedet, kan det være svært at sætte en ny ind i flokken. Er der derimod 5 forskellige, kan en ny ligefrem gøre bedet smukkere.

Schneewittchen

Og sagen er jo, at vi kan elske på mange måder. Tilsammen danner vores ægtefælle, børn, venner, søskende og forældre en spraglet skare, der fylder os med glæde. Sådan synes jeg også, at et dejligt og personligt rosenbed skal være.

Måske er du ikke enig? I så fald er der en række link under nedenstående foto. Så kan du jo gå opdagelse og hvem ved – måske forelsker du dig eller finder et par gode venner på vejen :-)

Held og lykke
Inge

Mit rosenbed

OBS:
Højreklik på linket og åbn i nyt vindue - ellers er det svært at finde tilbage :-)
Rosen-eksperten
Gode råd
Sådan dyrker du roser på sandjord
Næsten alt, hvad der er værd at vide om roser
Lidt hygge
Storblomstrede roser - mest for nørder
Rosenguiden


Goldmarie