søndag den 4. april 2010

Flere muligheder

I sidste blog fortalte jeg om en helt almindelig parcelhushave på cirka 800 m2. Haven bestod af en stor græsplæne, en ny træterrasse og et par unge frugttræer. Pænt og funktionelt, men også lidt tomt. Der manglede både hygge og små lune kroge med plads til afslapning og nærvær.Løsningen var både hurtig og enkelt. Takket være en hæk tværs over græsplænen og et espalier i flugt med garagen blev haven delt op i mindre rum, hvor der både kunne slikkes sol, hygges med venner og holdes fri. I stedet for én stor græsplæne, der stort set aldrig blev brugt, bød haven pludselig på en dejlig gårdhave med drivhus, en læfyldt terrasse med blomstrende roser og en skøn frugtlund med blomstereng og liggestole.


Men smag og behag er som bekendt forskellig, og derfor har jeg lyst til at give et par eksempler på, hvordan stemningen i haven kan ændres fuldkommen, selvom den overordnede indretning/plan bevares. Forskellen består udelukkende i plantevalget.

Den japansk inspirerede have

Er man til det minimalistiske og japansk inspirerede, kan buskene tværs over græsplænen samt espaliet ind mod gårdhaven erstattes med bambus eller høje græsser. Og i stedet for frugttræerne plantes fx japansk løn, kobberbirk eller måske proptrækkerpil, der har en egen kuriøs charme.

Under træerne kan der vokse mos, græs eller trædebregner. Trædesten og et par enkelte større sten fuldender haverummet.


I gårdhaven skabes det japanske look med et lille vandbassin, enkeltstående græsser og et par stenlygter. Drivhuset skiftes ud med en havepavillon, og flettede havemøbler sætter prikken over i´et.

Ved træterrassen foran huset plantes et par klynger af høje græsser, og krukkerne fyldes med bonsai-agtige vækster. En enkelt velanbragt og særligt udvalgt sten vil understege stilen – og et smalt staudebed i forhaven med kæmpestenbræk, iris, hosta og storkonval vil skabe en blid og naturlig overgang fra den danske villavej til den japanske idyl bag terrassemuren.Den naturlige have

Går drømmene slet ikke i retning af det japanske men derimod til den hjemlige natur med fuglesang, pindsvin og hyggelige brumbasser, vil det derimod være oplagt at skifte frugtlunden ud med en miniputskov af opstammede hasselbuske, syrener eller rønnebærtræer. Under træerne plantes anemoner, fingerbøl, storkenæb, kulsukker, kærminde og et væld af forårsløg. Og i det bagerste hjørne kan der laves en dejlig kvasbunke af hækafklip, grene og diverse haveaffald. Et godt sted for både rødhals, pindsvin og skrubtudser, der er så flinke til at spise ubudne biller og snegle.


Skal haven også rumme blomster og glade sommerfugle, vil det være oplagt at plante en skøn kombination af sommerfuglebuske, stjernetop, dronningebusk, sargents æble, uægte jasmin, snebolle og tusindtop mellem græsplænen og den lille skov.


I gårdhaven skal krydderurterne selvfølgelig have fortrinsret. Eventuelt i krukker og højbede – og opad plankeværk og hegn kan plantes alt lige fra hindbær og brombær over vindruer til den frodige humle.

Rundt om terrassen er der fin plads til alskens stauder. Røllike, stormhat, sporebaldrian, pæoner, skønhedsøje, tidselkugle, solbrud, hvid fredløs og hestemynte er frodige og lette at dyrke – og så er de populære hos humlebier og sommerfugle. Alternativt vil en lav hæk af lavendler foran terrassen og en pompøs blåregn på terrassemuren være flot blikfang.


Hvis nu du vil

tegne din egen haveplan, så begynd altid med de overordnede linjer. Find ud af, hvor du vil placere træer, buske, bede osv – og vent til allersidst med at vælge planterne.. Det er nemlig med haver som med huse. Det er altid lettere at købe møbler til et hus end at finde det rigtige hus til møblerne. Og det er også meget lettere at vælge planter til en have end at tegne en have til planterne.

Mange hilsner
Inge

Ingen kommentarer:

Send en kommentar