fredag den 12. marts 2010

Haveplan

Hører du også til dem,  der drømmer om en hyggelig gårdhave og blomstrende frugttræer, som du kan sidde under og læse en god bog. Så læs med her og bliv inspireret. Denne have er både let at holde og dejlig at være i.


Denne have består af græs, 3 frugttræer samt en stor træterrasse, der vender mod øst. Fra midt på eftermiddagen er her skygge, så en lun krog med aftensol står højt på ønskelisten. Og så kunne ejerne også godt tænke sig en gårdhave, et drivhus og lidt flere frugttræer.

Der er liguster- og bøgehæk rundt om haven. Bag garagen er hækken dog udskiftet med et plankeværk, og her vil det være oplagt at anlægge en pragtfuld gårdhave. Der er allerede plantet kaprifolie og klematis langs med hegnet, men der er stadig plads til et par slyngroser og en række duftende latyrus.


En gårdhave bør selvfølgelig være et lukket område, så derfor sættes der et lavt hegn ud mod resten af haven. Hegnet flugter garagen og beplantes med røde slyngroser som feks Flammentanz, Santana eller Sympathie.

Inde i gårdhaven er der fin plads til et drivhus, hvor der kan dyrkes tomater og agurker. Hvis det da ikke ender med, at drivhuset bliver fyldt med blomster og indrettet som en skøn udestue, der vil lægge flere måneder til havesæsonen og udelivet.

Classica pavillonen forhandles bla af http://www.eventyrhaver.dk/

Gårdhaven deles op af et par bede, så der skabes et par lune kroge med plads til havemøbler, grill og nærvær. I bedene kan dyrkes krydderurter, salat og radiser – eller her kan sås nemme sommerblomster som f eks tallerkensmækker, der får lov at vælte ud over kanterne og bløde de ellers lidt stramme linjer op.

Havens ejere vil gerne have fliser i gårdhaven, men ærtesten med en fiberdug under vil også fungere fint. Det er i øvrigt en hurtig og nem løsning, hvis der hverken er lyst eller energi til et større anlægsarbejde.Lille frugtlund

Ved siden af gårdhaven er der plads til den dejligste lund med blomstrende frugttræer, halvlangt græs og en magelig liggestol.

Ideen er ganske enkelt at plante en hæk på tværs af græsplænen. Hækken begynder tæt ved gårdhaven og flugter i starten huset, for så at bøje af i en blød bue, der giver læ til terrassen.

Hækken bør bestå af forholdsvis lave buske, der ikke skal klippes, som feks spiræa betulifolia. Den blomstrer hvidt og længe midt på sommeren og vil passe fint til det hvide hus. Om efteråret antager buskenes løv en flot gylden farve.


Bag hækken plantes frugttræer efter eget valg. Træerne placeres, så der friholdes en plads, hvor eftermiddags- og aftensolen kan nydes.

Der er adgang til frugthaven fra begge ender af den uklippede hæk. Så er det nemt lige at smutte forbi med plæneklipperen en gang om ugen, når resten af plænen alligevel skal slås. Lav en sti under træerne, lad resten af græsset blive lidt halvlangt, og byd bare de små bellis og et par mælkebøtter velkommen. De er med til at understrege den naturlige atmosfære.

Terrassen

Havens ejere plejer at fylde træterrassen med krukker og farvestrålende blomster. Men terrassen kan blive endnu flottere og frodigere. Den sydvendte terrassemur er nemlig som skabt til klatrende roser, og det vil også være nærliggende at anlægge et smalt rosenbed mellem terrassen og græsplænen.

Forhaven – og fremtiden

Den nuværende forhave består blot af græs – enkelt og nemt. For at vise et mere spændende ansigt ud mod gaden, kan der også her plantes en lav hæk. Igen vil en hvid spiræa være pæn og passe fint til huset.

Der kan eventuelt plantes et par høje buske eller lave træer i hækken. Guldregn vil være flot!


Men hvem ved …. Efterhånden som haven bliver mere hyggelig at opholde sig i med gårdhave, frugtlund og læfyldt terrasse, vil interessen for havearbejdet måske stige. Og så vil det jo være oplagt at anlægge et farvestrålende staudebed med solelskende blomster i forhaven.

Læs mere om havens muligheder i næste blog – Send en mail til forlaget@darduse.dk  - så får du besked, når blogindlægget bliver udgivet.

Mange hilsner
Inge

Ingen kommentarer:

Send en kommentar