torsdag den 28. januar 2010

Når tiden er knap

For nylig hørte jeg om et ungt par, der netop havde fået en dejlig datter. I forvejen havde de et par kvikke sønner på 3 og 7 år, så selvom glæden over familieforøgelsen var stor, så snakkede de også om, hvordan de nu skulle få tid til det hele. Der manglede jo stadig lidt istandsættelse af huset - og haven……
Ja, haven! De sidste par år havde Laust og Rebekka kæmpet for at få styr på mælkebøtter, kvikgræs, forvoksede rabarber og krydderurter, der bredte sig uhæmmet. Uden det store held. I stedet for fornøjelse var haven ved at udvikle sig til træls arbejde og spildtid.

Når tiden er knap, så handler det først og fremmest om at være realistisk. Og en smuk og velholdt prydhave samt en ukrudtsfri køkkenhave, der strutter af sundhed, er absolut ikke realistisk, hvis man samtidig har fuldtidsjobs, små børn samt venner og familie, som man gerne vil være sammen med.


Skitsen herover viser, hvordan en have kan indrettes, så den både er let at holde og rar at være i. Det handler i al sin enkelthed om at plante så meget af haven til som muligt.

Det er dog vigtigt at holde en ca 2 meter bred græssti slået hele vejen langs med hækken. Så breder eventuelt ukrudt sig ikke ind til naboen, hvilket ellers kan give anledning til mange kontroverser.


Rundt om huset anlægges en bred flisegang samt en god stor terrasse med plads til blomstrende krukker eller små bede med krydderurter. Foran terrassen sås en mini-græsplæne, hvor familiens yngste kan lege. Og rundt om det hele plantes en tæt hæk rundt om terrasse og græs. Det skaber læ og hindrer udsynet til resten af haven. Blomstrende buske, som ikke skal klippes i tide og utide, er et rigtig godt valg til hækken.

Resten af haven fyldes med buske. De eksisterende træer og buske skal selvfølgelig blive stående, og så suppleres der ellers op med barrodsplanter, der kan købes billigt i bundter af 10-25 stk. Buskene plantes med et par meters mellemrum, gerne lidt tilfældigt, og jorden omkring dækkes med flis eller gamle aviser, der holdes fast med et par sten eller en skovlfuld jord. Så kan græs og ukrudt ikke få fodfæste, mens buskene er små.


Afhængig af smag og behag kan der fx plantes syrener, der blomstrer smukt, dunet gedeblad, fjeldribs og liguster, der ”bare” er nemme og grønne eller hyld og hassel, som giver dejlige bær og nødder. Fidusen er, at buskene efter et par år vil danne et krat, der bliver tættere og tættere og kvæler ukrudtet.
Krattet vil være perfekt, når ungerne leger skjul - og desuden kan der laves et utal af spændende huler under buskene.

Når og hvis der med årene bliver mere tid og lyst til haven, er det meget lettere at rive buskene op og starte på en frisk med anlæg af køkkenhave, rosenbede osv, end hvis haven har været nødtørftigt vedligeholdt og er fuld af græs og ukrudt. Desuden vil jorden være forbedret betragteligt takket være bladene fra buskene.


Men hvem ved. Måske bliver den naturlige og nemme have så populær hos hele familien, at alle er enige om at beholde den. Takket være buskene vil haven myldre med smukke fugle - og stien langs med hækken kan bruges til hyggelige spadsereture. I et par af hjørnerne kan der sættes en bænk. Så er der mulighed for at snuppe 10 minutters total afslapning i fred og ro. Slet ikke så ringe endda i en travl hverdag!

Mange hilsner
Inge

Ingen kommentarer:

Send en kommentar