mandag den 9. november 2009

Haven i forandring - I


Synes du, at det virker alt for tidskrævende og dyrt at lægge haven om, så læs med her og i næste blog. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre at ændre haven trin for trin. Så kan både kalenderen og bankkontoen følge med.


Hemmeligheden bag en dejlig have ligger gemt i hækkene og buskene. I stedet for at spekulere på, hvilke stauder og roser, du skal plante, så prøv at tænke på, hvilke former, linjer, rum og forløb, du kan skabe ved hjælp af planterne. Det er lidt ligesom at bygge et hus og beslutte, hvor vægge, gange og skillerum skal placeres. Ude i haven består væggene af hække og buske.

Når du først begynder at dele haven op i mindre områder, vil du opdage, at den rummer mange flere muligheder end du nogensinde har forestillet dig. Og hvis du - ligesom jeg - er en rigtig livsnyder, så vil du også opdage, at haven er det perfekte sted at slappe af.
På tegningen herover kan du se en ganske almindelig parcelhushave. Den består af en hæk, en stor græsplæne og et par træer. Selvom din have måske ser helt anderledes ud og er fyldt med staudebede, legeplads til børnene eller surbundsplanter, så kan du sagtens bruge nogle af de følgende ideer.Plant fx en håndfuld buske ved gavlen og bag terrassemuren. Så får du en lun krog, hvor du kan snuppe en timeout på en magelig bænk. Hvis du gerne vil have lidt grønt at kigge på året rundt, kan du plante buksbom, stedsegrøn liguster eller laurbærkirsebær. Du afgør selv, om de skal holdes tæt klippede i smukke eller stramme former - eller stå som pjuskede men charmerende hottentotter, der bare skal trimmes lidt med års mellemrum.


Fra bænken ved husmuren er der et fint kig til havens største træ - måske en yndefuld birk - og rundt om bænken kan du plante et tæt bunddække af vinterglans, påskeklokker, storkenæb, løvefod og bregner eller bare drysse en masse frø af forglemmigej, fingerbøl og akelejer. De passer sig selv og kommer trofast år efter år. Du skal blot trampe en fin sti hen til bænken, nyde blomsterne og leve i nuet.


Fortsættes i næste blog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar